2020. sze 11.

Nehéz elérni a célod? A szív és az ész harca a célokhoz vezető úton!

írta: Jácint Csillag
Nehéz elérni a célod? A szív és az ész harca a célokhoz vezető úton!

Nagyon sok célkitűzésnél látom, hogy nem haladnak, vagy sokszor elakadnak a haladásban, de mi lehet az oka?

 

Rengeteg okot hallottam már és van amikor a cél megvalósítás tényleges probléma, vagy belső akadály miatt áll, vagy lassul le.

Az egyik leggyakoribb gond, a szív és az ész harca. A szívedre hallgatva felállítasz egy célt, amit már annyira meg akartál valósítani. Eltervezel mindent, kitalálod a lépéseket, minden készen áll. Aztán jön egy lebeszélő kis hang a fejedben. "Biztos, hogy ez jó ötlet? Akarod te ezt igazán? Miért akarsz mindenáron kilépni a kényelmi zónádból?

 

emberke.png

 

Elkezdik bele fészkelni magukat a fejedbe ezek az apró gondolat foszlányok, aztán ahogy jöttek, úgy el is tűnnek. Majd amikor elkap a hév, hogy folytasd a célod megvalósítását, hirtelen előtörnek ezek. Egy idő után képesek akkora hatást gyakorolni rád, hogy előbb lelassul, ha nem cselekedsz időben, akár meg is állhat a haladásod.

Ilyenkor sokszor elindul egy belső harc, a szív és az ész közt. A szív minden áron el akarja érni a célt, de az agy le akarja beszélni. Felsorakoztatja az összes lehetséges ellenérvet, mert az evolúciós ösztönök azt súgják, hogy ez veszélyes lehet számodra. Ha ezek teret nyernek, akkor jön a dilemma: mi legyen a céllal?

Ilyenkor érdemes megfigyelni azokat a kérdéseket, amiket az elménk felvet. Meg lehet vizsgálni, hogy ezek mi miatt jönnek elő.

 

Ez egy kis töredéke a leggyakrabban felmerülő aggályoknak:

  • Félelem az újtól, a változástól
  • Félelem a kudarctól
  • Félelem a csődtől
  • Félelem a sérülésektől (legyen akár testi, akár lelki)
  • A kényelem elvesztése
  • Önbizalom hiány
  • Információ hiány

 

Egy önvizsgálat, egy beszélgetés barátokkal, családtagokkal, esetleg egy szakember is segíteni tud. Fontos felmérni és nevén nevezni, hogy pontosan mi is akadályoz és ezután már sokkal egyszerűbb lesz tovább lépni a megvalósítás útján.

A legjobb, ha ezeket a lebeszélő belső monológokat minél hamarabb megakadályozod és ennek a legsikeresebb eszköze, az azonnali cselekvés. Ilyenkor az agy nem a "Mi van, ha..." kezdetű mondatokra fókuszál, hanem arra, hogy a kiadott parancsot minél precízebb módszerekkel tökélyre vigye.

 

book-printing-3218480_1920.png

 

Keress bátran, ha többet szeretnél megtudni erről, vagy úgy érzed, valamelyik területen elakadtál. Szívesen állok rendelkezésedre! :) Ha van kedved nézz be a weboldalamra, vagy nézz körül a Facebook-oldalamon, ahol értékeléseket is találsz a klienseimtől, vagy lépj be most induló csoportomba. Legyen csodákkal teli napod!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá