2020. aug 26.

Folytonos megfelelési kényszer: az igazi lehetetlen küldetés?

írta: Jácint Csillag
Folytonos megfelelési kényszer: az igazi lehetetlen küldetés?

A mai világban a megfelelési kényszer olyan nagy terhet ró ránk, hogy a stressz egyik legnagyobb forrásának is tartják. Az évtizedek alatt az elvárások csak nőttek, egészen a csillagos égig, sokszor a lehetetlen kategóriák közé lehetne bátran sorolni.

 

 

Szinte mindenhol azt lehet olvasni, hallani, hogy légy önmagad és ne akarj minden áron megfelelni. Épp azért, mert ezzel különösen intenzív és folyamatos stressznek teszed ki magad. Úgy érezheted, hogy nem vagy sosem elég jó addig, amíg meg nem kapod a "MEGFELELT" pecsétet attól az embertől, aki felé bizonyítani akarsz.

Vegyünk ehhez egy nagyon általános és egyszerű példát. A szüleim folyton azt hajtották, hogy tanuljak, mert sosem lesz belőlem semmi. Tanultam, teljesítettem, állást szereztem, dolgoztam benne közel 10 évig. Aztán arra kellett rájönnöm, hogy ennek is meg van a legmagasabb lépcsőfoka, amit már utálok. Megfeleltem az elvárásoknak, de nem éreztem jól magam és úgy mentem dolgozni, hogy már fél órával az ébresztőóra előtt fent voltam, haza pedig úgy jöttem, mint akit agyon vertek, mert kiszipolyozott testileg és lelkileg egyaránt.

woman-1733891_1920_1.jpg

Szeretnék most neked egy szemüveget adni, hogy megnézzük közösen, milyen elvárásokat is támasztanak nekünk a mindennapok.

Meg kell felelni:

 

  • Magadnak
  • A családtagoknak
  • Magánéletben: ezt két részre lehet bontani:
    • Nőként: helyt kell állnod, mint nő, mint anya, társ, szerető, barát, házi asszony, konyhatündér
    • Férfiként: helyt kell állnod, mint férfi, mint apa, társ, férj, szerető, barát, kertész, szerelő, ezermester
  • Munkahelyi szinten: Alkalmazottként a főnökeidnek, a kollégáknak, az alattad és a feletted dolgozóknak, ha vállalkozó vagy az ügyfeleknek, a neked bedolgozó cégeknek, más vállalkozóknak és még sorolhatnám...
  • Meg kell felelni a követelményeknek minden téren, legyen az etikett, egy vizsga, vagy egy álláslehetőség
  • A barátoknak, haveroknak, a szomszédoknak, a közvetlen környezetedben élőknek
  • A boltban, a gyógyszertárban, az étteremben, a strandon, a cukrászdában

Ez csak néhány a sok millió közül és az egyéni és a különleges elvárásokról még nem is beszéltünk.

Ha valakinek nem sikerül a kedvében járni, rossz érzés fog el és még egy adag rossz érzés zúdul a nyakunkba, ha ezt még szóvá is teszi az adott illető.

Nem elég, hogy magad hajtod és erőlteted, hogy mindenkinek a kedvére tegyél, de ha nem sikerül, még lelkiismeret furdalásod is lesz. Ez elég durva egyveleget tud alkotni, ilyenkor jön az önmarcangolás és a hajtépés: hogy tehetném jóvá ezt neki?

Ha ezen az úton elindulsz, hamar apátiába süllyedhetsz. Ezért mondják mindenhol: boldogabb leszel, ha nem akarsz mindenáron másoknak a kedvére tenni.

Nem lehetetlen ezt megtenni de hosszú és kemény önismereti utat kell ahhoz bejárni, hogy megvalósuljon. Meg kell ismerned magad, hol és hogy tudnak rád hatni mások. Ezeket a pontokat kell felerősítened magadban. Meg kell tanulnod NEM-et mondani másoknak, valamint meg kell tanulnod erősnek és kitartónak maradni a saját egyéni döntéseid és elképzeléseid mellett. Ezek egyszerűnek hangzanak, de valójában nagyon nem azok.

jump-2731641_1920.jpg

Most szeretnék neked mellé plusz 2 tippet adni, hogyan tudod ezeket megvalósítani:

  • Egyedül: rengeted olvasás, videó és podcast, tréningek és előadások által (elég hosszadalmas és sokba kerül)
  • Segítséggel: egy coach segíteni tud megtalálni a benned rejlő erőt és fejleszteni magad és a készségeid anélkül, hogy sok-sok órát és pénzt elpazarolj olyan fent említett eszközökre amik lehet, hogy nem is lesznek a hasznodra.

Keress bátran, ha többet szeretnél megtudni erről, vagy úgy érzed, valamelyik területen elakadtál. Szívesen állok rendelkezésedre! :) Ha van kedved nézz be a weboldalamra, vagy nézz körül a Facebook-oldalamon, ahol értékeléseket is találsz a klienseimtől, vagy lépj be most induló csoportomba. Legyen csodákkal teli napod!

 

 

 

Szólj hozzá

önértékelés változás boldogság life tippek jácint önismeret önbizalom változtatás coach önbecsülés önfejlesztés megfelelési kényszer más emberek