2020. feb 03.

Kibeszélnek a hátad mögött? - Így tartsd a fejed rendben!

írta: Jácint Csillag
Kibeszélnek a hátad mögött? - Így tartsd a fejed rendben!

Te is aggódsz, mi van ha valaki kibeszél a hátad mögött? Azon rágódsz, vajon mit szólnak majd, ha meglátják az új ruhád, vagy mit gondolnak majd, ha kimondod a véleményed? Ne foglalkozz velük, te csak törődj a saját életed menedzselésével.

 

Mindenki tudja, hogy nem szabad, hogy befolyásoljon mások véleménye, de mégis hagyod, hogy így történjen. Pedig már kis milliószor megfogadtad, lesz*rod, hogy mit kommentelnek a posztodhoz, mit írnak üzenetben, vagy mit mondanak a cégnél a hátad mögött. Persze van néhány eset, amikor nem árt, ha hallgatsz az érvekre, de azok olyan emberek legyenek, akikben biztos vagy, hogy csak jót akarnak neked. Ha rájuk nem hallgatsz, pórul járhatsz, de ez sem kötelező, te tudod egyedül, neked mi jó. De most vissza azokhoz, akik bántó szándékkal mondanak rád rosszat.

 

Szóval vannak azok az egyének, akik:

  • Szimplán irigyek rád
  • Nem értenek egyet veled, de nem elég bátrak, hogy a szemedbe mondják
  • Nem szeretnek téged és inkább hibákat keresnek benned
  • Meg sem próbálnak megérteni
  • Azért zrikálnak, mert úgy érzik jobb vagy valamiben, mint ők és a mércéjük szerint felettük állsz

Nagyon nem egyszerű ezeket a kritikákat ignorálni, mivel sértik (vagy azt hisszük, hogy sértik, mivel nem tudjuk, hogy pontosan miről is lehet szó, valamely esetben, pl: sutyorgás a hátad mögött) az önérzeted és úgy érzed, minden áron meg kell magad védened a támadásoktól. Itt kezdődnek a problémák, mivel megpróbálod magad visszafogni és lebeszélni, nehogy nekik támadj, mint megvadult bika a torreádorra. Elnyeled a gondokat és a feszültséget, megpróbálod elhessegetni ezeket a problémákat, majd mikor már nem bírod visszatartani, több milliomodik alkalommal lenyelt békák után, robbansz mint a vulkán. De mire eljutsz erre a szintre, már olyan mély sebeket szánt bele a lelkedbe ez a sok feszültség, hogy már kezded te is bebeszélni magadnak, hogy lehet benne igazság, amit mondanak, majd elkezdesz hozzá indokokat is gyártani, egészen addig, amíg ez a kombináció véglegesen el nem pusztítja az önbizalmad. Az influencerek és a bloggerek, vloggerek rendszeresen esnek ilyen jellegű problémáknak áldozatul, mert az Ő életük kirakatban van, bárki beleláthat és ez miatt egyetlen negatív komment is brutális károkat tud okozni bennük.

 

Mit tehetsz ellene:

  • Beszéld ki a gondjaid olyan emberekkel, akikben megbízol
  • Mondd el a véleményed szofisztikált módon az illető(k)nek és beszéljétek meg kulturált emberi módon
  • Vezess naplót és írd ki magadból
  • Fogadj egy trénert, vagy coachot, aki segít neked ezen túllépni és kibeszélheted neki magad

 

A legfontosabb:

Ha nem mondod el senkinek, vagy nem beszéled ki, komoly stresszfaktornak teszed ki magad, ami a végén, nagyon komoly feszültségeket fog benned okozni. Tudod, lehet egy darabig a szemetet a szőnyeg alá söpörni, de utána ne csodálkozz, ha előbb-utóbb kifolyik onnan!

Mit javaslok?

Légy önmagad és mondd el bátran a gondjaid. Ha úgy érzed, kérj segítséget (ne félj, nem harapnak, érted vannak!) és mondd el, hogy mi a gond és találjátok ki, mi lehetne rá a megoldás. Életem során rengeteg mindent oldottam meg egyedül, de a lelki bajaim sokszor rombolták az önértékelésem. Nem lehet mindent egyedül megoldani. Szeresd magad annyira, hogy elmondod másnak, ha valami bánt. Ettől lehet boldogabb életed.  ;)

 

Ha tetszett a cikkem és szeretnél további tartalmakat olvasni, kérlek kövess be a Facebookon, ha úgy érzed szeretnél személyes tanácsot kérni, akkor használd ki ingyenes konzultációmat. Legyen csodákkal teli napod!

girlfriends-338449_1920.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

blog blogger élet barátok segítség hit life jácint önismeret barát csillag beszél önbizalom segít coach önbecsülés önfejlesztés beszélj beszélget megfelelési kényszer vlogger mondd el aggodalmak kibeszél önértékels kibeszélnek