2019. nov 26.

A motivációs idézetek és a motiváció!-így használd helyesen!

írta: Jácint Csillag
A motivációs idézetek és a motiváció!-így használd helyesen!

Sokszor azokat a dolgokat csinálod, amiket a hónap, az év minden napján, mondhatni, robot üzemmódban éled le az életed.  De szembe jön egy idézet és megindul benned valami..

- Mi lenne, ha képes lennék lépni és változtatni?
- Ki merjek lépni a komfort zónámból?
- Megéri nekem a változás, a sok új probléma, a rengeteg utánajárás, stb.?

Ezek a gondolatok azok, amik vissza tartanak attól, hogy azok legyünk, akik lenni szeretnénk, sőt bezárnak minket, nem tudunk tovább lépni egy újabb szintre

stairs-4574579_1920_1.jpg

Sokan kipakolgatják a közösségi oldalaikra, azokat a motivációs idézeteket, amik szerintük körül írják a jelenlegi érzelem világukat, amivel azt érik el, hogy az érzelmeiket helyezik a "kirakatba", így más emberekből kiváltva érzelmeket, empátiát. Semmi más nem áll a háttérben, mint az önsajnáltatás és mások empátiájának felkeltése. Miután ezt megkapták - kisebb, vagy nagyobb dózisban attól függően, hogy hány embert ér el vele és hányan hajlandóak felvenni ezt a fajta manipulációt- elfelejtik a motiváció valós üzenetét és az életük megy tovább ugyanabban a mederben, mint azelőtt.

Azt viszont nem veszik figyelembe, hogy hiába a vágyott cél, (például: pozitívabb gondolkodás) ezzel csak saját belső kis lángjukat táplálgatják, ami átcsap pillanatnyi motivációba és pár óra múlva elhal, mint a legtöbb újévi fogadalom: "lefogyok a nyárra és olyan alakom lesz, mint Dwayne Johnson-nak". A komfort zónából való kilépés, viszont már túl nagy falat lenne, így gyorsan elhessegetik ezeket a kósza gondolatokat, vagy a pozitív gondolkodás esetében, jön egy negatív pillanat és azonnal vissza esünk abba a rendszerbe, amit már jól megszoktunk. Addig nagyon könnyű optimistának és pozitívnak maradni, amíg minden "happy", az igazi kihívás akkor kezdődik, amikor jönnek a negatív tényezők pl.: pletykák, kihasználó barátok, dugó, vagy a bal lábbal felkelt főnök.

Az idézetek feladata, hogy az intuíciót felélessze bennünk, ami motivációvá fejlődik, ez tud megmozgatni, hogy tegyünk a céljainkért, de ha eloltjuk magunkban a lángot, mert félünk, vagy mert jobban kedveljük a Hygge- életérzést és a kényelmet, onnantól kezdve, a saját felelősségünk, hogy nem fogunk haladni az életben.

Pedig az ember mindig jobbá akar válni és mindig többet és jobbat akar, ezért jutott el a barlangból a felhőkarcolókba, jutott el a Holdra vagy nézhetünk 15.000 galaxist egyetlen fényképen a személyi számítógépünkön.

Az önfejlesztés legfontosabb tényezői a saját gondolataink rendbetétele, a saját érzelmeink felismerése és elfogadása, vagy megváltoztatása, az érzelmi intelligenciánk fejlesztése. Ez az alapja az egésznek. Ha ez nincs meg - hiába bármilyen motivációs videó, kép vagy anyag - az egész nem ér semmit, szinte haszna vehetetlen, mert nem ágyazódik be a tudatunkba, azáltal, hogy nem kezdjük el bele verni a fejünkbe, sőt még a csíráját is elfojtjuk félelmeinkkel és aggodalmainkkal. i-am-461820_1920.png

A legtöbb ember akar valamit elérni: jobb munka, minőségibb kapcsolatok, több pénz, több élmény, jobb ebből, több abból, luxus óra és óriási ház, de ezekért tenni kell és itt kezdődik a probléma: a "Hogyan?", a "Mivel?", és a legeslegfontosabb kérdés, amit a legfájóbb pont mindenkinek, a "Mit kell érte tennem?". Amint eljutnak erre a pontra, azonnal benyomják a pánik gombot és menekülőre fogják, mert tudják, ha meglépik, akkor meg kell tenni azt a bizonyos első lépést.

Ez minden ember Achilles-sarka, ez az a gyenge pont, amire ha rátapintunk, azonnal gyilkos fenevaddá válik bármelyik jámbor teremtmény. Ha valódi változásokat szeretnénk, valódi eredményekkel, akkor nincs más választás, el kell fogadni, hogy padlót fogunk, hogy szerencsétlenkedünk, nem fogunk egyből újságíró-szakprofesszorok lenni és kinevet a fél világ, mert Te meg merted lépni azt, amit más nem és hallgathatod: "szerintem ne csináld", "találj ki jobb ötletet", "a helyedben, meg sem merném mutatni másnak, annyira égő". De ott vagy Te az álmoddal és azt mondod magadnak, " igenis megmutatom, "Én többre vagyok képes és nagyobb eredményeket fogok elérni, mint azt bárki hinné". Ebből lesz a tettvágy, ami az igazi tüzet lobbantja lángra benned, ami aztán a legnagyobb tomboló viharban is fáklyád lesz és világítja az utad, a pokol legmélyebb bugyrain keresztül is.

Mi lenne a legszebb útravaló, amit adni tudnék?

Talán ez a pár gondolat:

 

Hiába osztod meg a profilodon az idézeteket, hogy az élet ilyen, meg olyan, hogy ezt, meg azt fogod tenni, ha lusta vagy kilépni a saját komfort zónádból és végre azt tenni, amit szeretnél, amit akarsz, ami motivál.
Az már egy jó jel, hogy felismerted, hogy valamit lépni kellene, de ez még nem elég a változáshoz.

Ahhoz, hogy valami elinduljon benned, először magadban kell rendet tenned és legyőznöd a saját démonaid, ez fogja neked megadni a gyújtó szikrát a cselekvéshez. A motivációs képek, csak az intuíciót képesek felébreszteni, de a motiváció belülről fog jönni.

Ha tetszett a cikkem és szeretnél további tartalmakat olvasni, kérlek kövess be a Facebookon, ha úgy érzed szeretnél személyes tanácsot kérni, akkor használd ki ingyenes konzultációmat. Legyen csodákkal teli napod!

ffs.jpg

 

Szólj hozzá

tanácsadás élet idézetek önértékelés idézet motiváció boldogság életmód hit life jácint önismeret csillag önbizalom tanácsok változtatás érzelmek érzelmi coach önbecsülés önfejlesztés önszeretet inteligencia motivációs idézetek