2020. jan 27.

A túlgondolkodás veszélyei - Hogy törj ki belőle?

írta: Jácint Csillag
A túlgondolkodás veszélyei - Hogy törj ki belőle?

mountain-lake-931726_1920.jpg

Sokszor fordult már elő, hogy rajta kaptad magad, már megint azon gondolkodsz "Mi lesz, ha...", vagy "Mi van akkor, ha...", vagy "Mi lenne akkor, ha..."? Ezek mind felesleges stressz források, de szükség van erre? Szerintem nincs!

 

Egy 14 éves sráctól, Gellérttől kaptam az ihletet ennek a cikknek a megírásához. A túlgondolkodás angol nevén (overthinking) és az aggódás témakörét feszegette és ez indította meg bennem a hangya sereget, hogy megírjam ezt a posztot.

Mindenkivel előfordul, hogy túlpörög valamin, legyen az akár egy szituáció, vagy egy gondolat. Ezzel csak az a baj, hogy képes elindítani bennünk egy nagyon komoly negatív cunamit, ami a végén elönti az agyad. Ha ez bekövetkezik, onnantól nincs az a motiváló beszélgetés, vagy támogató szó, ami ki tudna billenteni ebből a helyzetből. Egészen a rettegés legmélyebb bugyraiba is betekintést enged, amikor elérsz a spirál aljára.

Mindenki aggódik, hogy olyan dolog fog történni, amit nem szeretnénk, de ez természetes! Hisz annak idején, ha ez nem lett volna meg az ősembernél, valószínűleg nem lennénk itt. De ami nagyon fontos, hogy mértékkel kezeljük, nehogy lerántson a negatív spirál.

 

Ezekkel a tippekkel ki tudod magad zökkenteni:

  • Vedd lazán, ne görcsölj rá!
  • Azonnal állítsd le ezeket a gondolatokat, amit észre veszed magadon.
  • Helyezd át a fókuszod a jelenre.
  • Figyeld meg a légzésed, lélegezz mélyeket.
  • Vedd elő a legszebb emléked, ami azonnal eszedbe jut és éld át újra.
  • Keress egy szép képet és nézegesd, álmodozz, milyen is lenne ott.
  • Számolj vissza 5-től 0-ig addig, míg vissza nem tér a fókuszod a jelenbe.
  • Gyakorold a Mindfulness-t (Tudatos jelenlét)
  • Beszéld ki magadból valakinek, akiben megbízol, SOSE TARTSD MAGADBAN!

Egy bizonyos szintig rendben van az aggodalom, de ha eluralkodik a félelem és az aggodalom, nem egyszerű vissza kapaszkodni. Ilyenkor jön a rossz közérzet és a fókusz vesztés, akiknél komolyabb tüneteket is képes produkálni, akár pánikroham is előfordulhat.

 

Ezért kell a koncentrációnkat megtartani a jó dolgokon és a jelenen, mert ez tud előre vinni minket! Vedd lazán az életet, ne görcsölj rá és élvezd, hisz csak egy van belőle és nem mindegy, hogy mivel töltjük el ezt a kis időt! 

"Szeress, Bízz, ÉLJ!"

Ha tetszett a cikkem és szeretnél további tartalmakat olvasni, kérlek kövess be a Facebookon, ha úgy érzed szeretnél személyes tanácsot kérni, akkor használd ki ingyenes konzultációmat. Legyen csodákkal teli napod!

take-it-easy-3842473_1920.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

élet stressz önértékelés életmód hit ötletek life tippek mottó jácint önismeret csillag szeress tanácsok élj aggódás aggodalom coach bízz